Bomen planten!

Het begon allemaal met het planten van bomen. Met de intentie er een mooiere wereld van te maken. Net iets groener, net iets meer glimlach op de gezichten van de mensen. Net iets meer schaduw en waterdamp voor de verschraalde aarde. Meer plek voor vogels om te broeden en nectar voor insecten.

In een gebied dat honderduizenden mensen hebben verlaten om ergens anders een toekomst op te bouwen. Het land van vele generaties. Voorouders die hun grond hebben zien leeglopen, die het land hebben zien verdrogen omdat er maar weinig nog toekomst zagen in de eeuwenoude olijf, vijg of amandel. Geen persoon meer die jaarlijks stekjes tot zaailingen maakte. Een land dat opgegeven was.

De aarde is nog steeds diezelfde aarde waar vele kinderen met blote voeten over heen hebben gerend. Kinderen die verstoppertje speelden tussen de olijfbomen, aten van verse vijgen en granaatappellen.

Help jij mee?

De naakte en dorre aarde wacht geduldig op het moment dat ze weer aangekleed wordt met een grote verscheidenheid aan bomen en gewassen. Help jij mee om het Rifgebied groen te kleuren? Help jij mee om de mensen die achtergebleven zijn een toekomst te geven en ze met hoop uit te laten kijken naar rijkelijke oogsten. Oogsten waarmee ze in waardigheid hun gezin kunnen onderhouden. Help jij mee om bomen te planten die er ook voor zullen zorgen dat het meer zal gaan regenen.

Plant een boom

Het is makkelijker dan dat je denkt. Met €5 zorg je ervoor dat een arme boer in het Rifgebergte een boom kan planten. Stel je voor dat je nu een olijfboom plant die over een paar jaar enkele tientallen kilo's olijven zal geven, jaarlijks. We zijn ervan overtuigd dat wie goed doet, goed ontmoet. Je zult ook meeoogsten!
Met het gedoneerde geld zorgt Stichting Riforest ervoor de bomen gekocht wordt bij lokale kwekers. We zorgen voor het transport naar de boeren en wanneer de boer lichamelijk niet in staat is om te planten zorgen we voor ondersteuning bij het graven van de gaten. Bij het beplanten streven we naar diversiteit. We richten ons op de bomen die lokaal al veel gebruikt worden, zoals:

  • Olijf
  • Amandel
  • Granaatappel
  • Druif
  • Carob (Johannesbroodboom)

Geef een duurzaam cadeau

Wil je iemand een duurzaam cadeau geven? Een cadeau dat veel goeds zal brengen. Wil je in de naam van een dierbare bomen planten? Laat het ons weten.
Zie enkele voorbeelden op bomen als duurzaam cadeau

Op een andere manier helpen?

Zou je misschien op een andere manier willen helpen? Laat het ons dan weten. We staan altijd open voor ideeën en samenwerkingen.

Opvangen regenwater

Maar we gaan nog verder. We helpen bij de aanleg van waterbesparende irrigatietechnieken, maar ook bij de opvang van regenwater. Veel van de boeren zijn afhankelijk van regenwater. We zetten kennis en expertise in vanuit de permacultuur om zoveel mogelijk regenwater op te vangen. We doen dat door het graven van swales en het aanleggen van gabions. We leren de mensen hoe ze deze technieken kunnen toepassen en we ondersteunen bij het werk door het inhuren van mensen om mee te werken. We zorgen zo ook voor werk, als is het maar voor enkele weken in het jaar.