Al Baraka - Zegeningen in hetgeen wat je doet

“Alles in het leven leert ons dat al het grote begint met iets heel kleins. Een zaadje dat uitgroeit tot een boom van tientallen meters”.

Deze woorden komen uit een Facebook bericht die wij op 13 december 2019 hebben geplaatst. Het bericht ging in op het concept van “Al Baraka”. Wij spraken als stichting de wens uit om dat jaar meer dan 1700 bomen te mogen planten.

al baraka blog riforest 2024 ramadan

Het is intussen maart 2024, we zijn duizenden bomen verder en dat geeft een heel dankbaar gevoel. Een gevoel dat het zaadje dat jaren geleden is geplant, vruchten afwerpt op verschillende manieren. Medeoprichter en voorzitter Aziz Kaouass vertelde in het Facebook bericht het volgende:

Al Baraka

geschreven door Aziz Kaouass – 13 december 2019

Vaak moet ik denken aan het concept van ‘al baraka’. Een concept dat ik van huis uit heb meegekregen en dat heel belangrijk is binnen de overtuiging en de cultuur in het Rifgebied. 

Met een woordenboek kom ik zelf niet veel verder dan het Engelse woord ‘blessing’ of het Nederlandse woord ‘zegening’. Maar ergens heb ik het gevoel dat de vertalingen een belangrijk aspect missen, namelijk het vermogen van iets kleins om heel veel impact te hebben. 

Al baraka heeft ook te maken met het genoegen nemen met iets heel kleins, een paar hapjes eten nemen en dan al genoeg hebben. Een klein bord couscous delen met tien man en dan toch een voldaan gevoel hebben. Net als een donatie van een paar euro die heel veel impact kan hebben

Al baraka is iets magisch, bovenmenselijk en zeker ook een zegening van de Scheppende kracht. Diezelfde kracht die een zaadje doet uitgroeien tot een wonderbaarlijke boom. Het klinkt misschien wat zweverig in een tijd waarin de meeste concepten gereduceerd zijn tot datgene wat het menselijk denken kan bevatten.

Het hart spreekt een andere taal.

De boomplantweek is een heel eenvoudige activiteit waarbij wij donaties verzamelen. Vervolgens gaan wij deze volledig gebruiken voor de aanschaf en het laten planten van fruitbomen. Elke cent komt ten goede aan het planten van fruitbomen. Het planten van fruitbomen gebeurt voor en met lokale mensen uit het Rifgebied. Mensen die helaas zelf niet in staat zijn om een fruitboom te kopen omdat ze simpelweg alleen maar aan het overleven zijn. Deze bomen zijn hard nodig in een gebied dat uitgeput is geraakt door menselijk ingrijpen en waar mensen de oogsten van fruitbomen heel goed kunnen gebruiken.

Voor een fruitboom vragen we het symbolische bedrag van vijf euro. De afgelopen jaren is gebleken dat vijf euro meer dan voldoende is. In de praktijk komt het erop neer dat we afhankelijk van de soort fruitbomen twee à drie fruitbomen kunnen laten planten. Wij zijn heel erg blij met elke donatie omdat er veel meer achter zit dan het geld. 

Intentie van je donatie

Ik ben ervan overtuigd dat de kracht van de donatie zit in de intentie die mensen hebben bij het doneren. In de afgelopen tijd hebben we veel donaties gekregen van mensen die een boom willen doneren in de naam van een geliefde, al dan niet overleden. We krijgen donaties van mensen die een diep verlangen hebben naar een betere wereld, die ervan overtuigd zijn dat ze een verschil maken door het planten van een enkele boom.

We onderschatten de kracht van een kleine donatie niet. Ik ben ervan overtuigd dat een donatie van één euro met de juiste intentie meer impact zal hebben dan een grote donatie zonder intentie.

Dankbaarheid

De boomplantweek is in volle gang. Ons inzetten om weer een verschil te maken. We gaan ervoor om zoveel mogelijk fruitbomen te laten planten. Uiteraard zijn wij  meer dan dankbaar voor de donaties die al binnen zijn en we zullen dankbaar zijn voor de donaties die volgen. 

Dank namens al die mensen die met een glimlach de bomen zullen planten, is het minste wat teruggaat naar de gever. Wees ervan overtuigd dat datgene dat terug zal komen vele malen groter zal zijn. Vele malen groter dan we ons kunnen voorstellen.

Het doet me denken aan een moment dat ik ontroerd voor een volwassen olijfboom heb gestaan. Een prachtige olijfboom met tientallen kilo’s olijven. Een boom die mij leek te vertellen dat schaarste maar een verzinsel is van de mens. Deze boom was ooit een zaadje, een kleine zaailing, met alle liefde verzorgd door een arme boer. En misschien was die zaailing wel door jou gedoneerd.

Schenk een boom

Doneer een boom voor jezelf of voor een geliefde en wees ervan overtuigd dat je goed doet en wees ervan overtuigd dat jouw donatie in veelvoud terug zal keren! Doneren is eenvoudig of via deze betaallink.

Het goede gevoel dat je krijgt na het doneren is al een voorschot op nog meer goeds!

Deel deze blog op jouw social meda