Boomplantweek 2019

Vanuit Stichting Riforest kijken we uit naar de komende boomplantweek 2019, vanaf 13 januari tot 20 januari in Masaouda. Met de donaties die we tot nu toe hebben ingezameld gaan we ook dit jaar ongeveer 20 families helpen bij het vergroenen van hun land. Van de donaties proberen we zoveel mogelijk verschillende fruitbomen in te kopen. Zoals het er nu naar uitziet kunnen we circa 50 fruitbomen per familie uitdelen. De meeste families hebben de afgelopen jaren ook fruitbomen gedoneerd gekregen en plukken daar al de eerste vruchten van. Als we deze acties doorzetten dan komen we straks in de situatie dat de families een duurzaam inkomen zullen hebben en omringd zijn met prachtige fruitbomen.

Deze families zullen hopelijk in een situatie komen waarbij ze steeds minder afhankelijk worden van hulp van familieleden uit Europa. We hopen dat de jongeren ook in gaan zien dat er degelijk een toekomst is in hun eigen geboortegrond en niet allemaal naar een mogelijkheid zoeken om te vertrekken naar Europa of de steden.

Als er eenmaal genoeg fruitbomen zijn geplant kunnen we gaan focussen op verdere ondersteuning zoals het verwerken van de fruitoogsten of het opzetten van coöperaties. De opvang van regenwater en het gebruik van efficiënte irrigatietechnieken blijft ook de focus hebben. Naast deze ondersteunende taken richten we ons ook op training en advies op basis van Permacultuur principes.

Donaties zijn hard nodig om de kern uit te breiden van Masaouda naar de aangrenzende gebieden. Doneren kan via de website van Riforest of met een tikkie. Zou je op een andere manier willen helpen dan natuurlijk ook heel graag, laat het ons weten.

Zaden voor voedsel

Nieuw dit jaar is de steun door ‘Zaden voor voedsel’, in de persoon van Marja Verrijk. Zaden voor voedsel heeft Riforest een geweldige hoeveelheid zaden gestuurd. Naast de fruitbomen zullen we dit jaar ook groentezaden uitdelen aan de families. De mensen zullen we er ook bewust van maken dat ze op basis van deze zaden een eigen voorraad van zaden kunnen opbouwen uit de oogsten in de toekomst.

Het is fascinerend hoe sommige dingen werken. Een paar maanden geleden, voordat ik ‘Zaden voor voedsel’ als organisatie kende plaatste ik een oproep op facebook met een verhaal over een bomenherder. Deze oproep was gebaseerd op een initiatief dat ik jaren terug een keer tegenkwam waarbij Prof. Dr. Willem Van Cotthem, zaden inzamelde voor ontwikkelingshulpprojecten. En dat initiatief blijkt Zaden voor voedsel te zijn kwam ik later achter. Uiteindelijk kom ik dus terecht bij hetzelfde initiatief waardoor ik geïnspireerd werd, zou het zo kunnen zijn dat het verhaal de bomenherder ook daaruit voortkomt vraag ik me nu af?

Aziz Kaouass – december 2018
Boomplantweek 2019

Deel deze blog op jouw social meda