Boomplantweek 2020

De boomplantweek 2020 in het Rifgebied is dit jaar gepland van 8 t/m 19 januari 2020. We hopen meer dan de 1700 fruitbomen van de afgelopen keer te laten planten. Dit aantal lijkt misschien klein, maar alles in het leven leert ons dat al het grote begint met iets heel kleins. Een zaadje dat uitgroeit tot een boom van tientallen meters.

Al Baraka

Vaak moet ik denken aan het concept van ‘al baraka’. Een concept dat ik van huis uit heb meegekregen en dat heel belangrijk is binnen de overtuiging en de cultuur in het Rifgebied. Met een woordenboek kom ik zelf niet veel verder dan het Engelse woord ‘blessing’ of het Nederlandse woord ‘zegening’. Maar ergens heb ik het gevoel dat de vertalingen een belangrijk aspect missen, namelijk het vermogen van iets kleins om heel veel impact te hebben.

Al baraka heeft ook te maken met iett heel kleins genoeg nemen, een paar hapjes eten nemen en dan al genoeg hebben hebben. Een klein bord couscous delen met tien man en dan toch een voldaan gevoel hebben. Een donatie van een paar euro die heel veel impact kan hebben.

Al baraka is iets magisch, bovenmenselijk en zeker ook een zegening van de scheppende kracht. Diezelfde kracht die een zaadje doet uitgroeien tot een wonderbaarlijke boom. Het klinkt misschien wat zweverig in een tijd waarin de meeste concepten gereduceerd zijn tot datgene wat het menselijk denken kan bevatten. Het hart spreekt een andere taal.

De kracht van een kleine donatie

De boomplantweek is een heel eenvoudige activiteit waarbij wij donaties verzamelen en deze volledig gebruiken voor de aanschaf en het laten planten van fruitbomen. Elke cent komt ten goede aan het planten van fruitbomen. Het planten van fruitbomen gebeurt voor en met lokale mensen uit het Rifgebied. Mensen die helaas zelf niet in staat zijn om een fruitboom te komen omdat ze simpelweg alleen maar aan het overleven zijn. Deze bomen zijn hard nodig in een gebied dat uitgeput is geraakt door menselijk ingrijpen en waar mensen de oogsten van fruitbomen heel goed kunnen gebruiken.

Voor een fruitboom vragen we het symbolische bedrag van vijf euro. In de afgelopen jaren is vijf euro meer dan voldoende gebleken. In de praktijk komt het er op neer dat we afhankelijk van de soort fruitbomen twee á drie fruitbomen kunnen laten planten. Wij zijn heel erg blij met elke donatie omdat er veel meer achter zit dan het geld. Ik ben ervan overtuigd dat de kracht van de donatie zit in de intentie die mensen hebben bij het doneren. In de afgelopen tijd hebben wij veel donaties gekregen van mensen die een boom willen doneren in de naam van een geliefde, al dan niet overleden. We krijgen donaties van mensen die een diep verlangen hebben naar een betere wereld, die ervan overtuigd zijn dat ze een verschil maken door het planten van een enkele boom.

We onderschatten de kracht van een kleine donatie niet. Ik ben ervan overtuigd dat een donatie van één euro met de juiste intentie meer impact zal hebben dan een grote donatie zonder intentie.

Een verschil maken

De boomplantweek 2020 staat weer voor de deur. We gaan ervoor om weer een verschil te maken. We gaan ervoor om zoveel mogelijk fruitbomen te laten planten. We zijn meer dan dankbaar voor de donaties die al binnen zijn en we zullen dankbaar zijn voor de donaties die volgen. Dank namens al die mensen die met een glimlach de bomen zullen planten is het minste wat teruggaat naar de gever. Wees ervan overtuigd dat datgene dat terug zal komen vele malen groter zal zijn, vele malen groter dan we ons kunnen voorstellen.

Het doet me denken aan een moment dat ik ontroerd voor een volwassen olijfboom heb gestaan, een boom met tientallen kilo’s olijven. Een boom die mij leek te vertellen dat schaarste maar een verzinsel is van de mens. Deze boom was ooit een zaadje, een kleine zaailing, met alle liefde verzorgd door een arme boer. En misschien was die zaailing wel door jou gedoneerd.

Doneer een boom voor jezelf of voor een geliefde en wees ervan overtuigd dat je goed doet en wees ervan overtuigd dat jouw donatie in veelvoud terug zal keren! Doneren is eenvoudig, gebruik het formulier of dit tikkie 

Het goede gevoel dat je krijgt na het doneren is al een voorschot op nog meer goeds!

Aziz Kaouass – December 2019
Boomplantweek 2020

Deel deze blog op jouw social meda