De leegloop

In deze derde video in de reeks ‘Permacultuur, een kans voor de Rif’ staat migratie centraal. ‘Migratie komt bij alle levende wezens voor’ zoals Abdelkader Samari ons vertelt in deze video. Het wringt echter op het moment dat mensen noodgedwongen moeten migreren, vertrekken omdat ze geen toekomst zien in hun geboortegrond.

Wat ik de afgelopen jaren heb gezien en gehoord is dat er bij de mensen in de Rif, zeker ook jongeren, veel motivatie is om iets van hun leven te maken in hun eigen dorpen. Jaouad, uit de video, is een mooi voorbeeld. Jaouad woont met zijn gezin met twee jonge kinderen bij zijn ouders in het familiehuis. Het huis dat door het vertrek van zijn broers steeds stiller is geworden.

Er is een sterke ambitie om een bestaan op te bouwen, maar de omstandigheden zijn zwaar waardoor het aankomt op overleven en zoeken naar een kans om ook te vertrekken naar de steden, of het liefst naar Europa als ultieme droom. Een tekenend voorbeeld hoe dat zich uit, is bijvoorbeeld in een tekst die ik bij een whatsapp profiel van iemand anders uit het dorp zag: ‘Dima Amsterdam!’ (altijd Amsterdam)

Jaouad vertelt over het gebrek aan middelen om iets op te zetten. De families daar hebben voldoende voorouderlijk landbouwgronden die hersteld kunnen worden. Gronden die, toen het nog regende, gebruikt werden voor graanproductie. Jaouad vertelt concreet over het opzetten van een fruitbomenkwekerij. Vanuit Riforest hebben we aangegeven dat wij alle fruitbomen die hij op kan kweken af zullen nemen. Hij vertelt tussen de regels door dat het een mooie constructie is maar dat hij een duwtje in de rug nodig heeft. Dat is voor ons ook een les en vanuit Riforest gaan wij dan ook concreet kijken hoe dat kunnen gaan doen.

Zoals Jaouad zijn er in de Rif veel jonge mannen in soortgelijke omstandigheden. Er ligt een kans voor ons hier in Europa om met deze mensen samen te werken en te bouwen aan een duurzame Rif. Elke persoon die nog banden heeft met de Rif kan zich wel iemand voor de geest halen. Elke persoon is een kans.

Aziz Kaouass – 7 juni 2020

Deel deze blog op jouw social meda