Bomen Planten in Islam: een doorlopende liefdadigheid

Een doorlopende liefdadigheid?

In de islam wordt het planten van bomen beschouwd als een doorlopende liefdadigheid (sadaqah jariyah). Het gaat verder dan een eenmalige gift, omdat de voordelen zich blijven verspreiden, zelfs nadat de gever is overleden. Een goed voorbeeld is een abrikozenboom. Deze verspreidt weer zaden en zorgt voor nieuwe bomen. Naast het planten van bomen is de aanleg van een waterput een ander voorbeeld van een doorlopende liefdadigheid.

Overleveringen van de Profeet Mohammed (ﷺ)

Bomen hebben in de islam een bijzondere en eervolle plek gekregen. Er zijn verschillende overleveringen te vinden die het nut van bomen benadrukken.

De huilende boom - hadith - doorlopende liefdadigheid islam bomen planten

Er zijn trouwens meer overleveringen te vinden over het belang en nut van bomen. In deze blog houden wij het nu even bij deze twee. 

Deze overleveringen zorgen ervoor dat we nóg meer voldoening ervaren in het werk dat we doen. Het planten van bomen en het 1-op-1 contact met de natuur creëert een enorm eerbied voor de natuur.

Een helende werking…

Je hoort regelmatig verhalen van mensen die land bewerken en een bijzondere band ervaren met de aarde en/of natuur. Er wordt ook vaak gezegd dat tuinieren of planten een helende werking heeft.

Voor ons is dat net zo. Wij begonnen met het planten van bomen in het Rifgebied in Marokko. Eerst als een privé-initiatief en na heel veel enthousiasme van alle betrokkenen, hebben wij een officiële stichting opgericht. Het planten van bomen levert veel eerbied en respect op voor de natuur en de Schepping. Je plant een boom, een struik of een kruid en je ziet deze groeien. Na een poosje kun je vruchten plukken en bomen geven zaden af die weer voor nieuwe bomen zorgen. 

De boeren zijn enthousiast, het landschap verandert en dit bij elkaar geeft een goed gevoel. Zeker als wij berichten ontvangen dat de boeren hebben geoogst of als wij beeldmateriaal krijgen van de bomen en hoe goed deze het doen. Een paar jaar terug kregen wij een video toegestuurd van een Riffijnse boer die voor het eerst in lange tijd een vogelnest had gespot. Met een groene omgeving trek je het dierenleven aan. Dit is dan ook een heel mooi teken. 

Wij planten alleen voedselproducerende bomen, struiken en kruiden. Denk hierbij aan een olijfboom, een granaatappelboom en een vijgenboom. Ook planten wij notenbomen, druif struiken en kruiden zoals rozemarijn en absint. Zo wordt er bijgedragen aan de voedselproductie in het gebied. Het leidt tot zelfvoorziening en een kans op economische vooruitgang door verkoop van de oogst.

Plant zelf ook!

Een van onze grote pijlers is dat we graag anderen willen inspireren om zelf te planten. Het begint met bewustwording en wij hopen dat deze blog hieraan bijdraagt. Het mooie aan planten is dat je het overal kunt doen: ga aan de slag in je balkon, tuin of beplant een stuk grond die je wellicht in je thuisland hebt. Vraag jezelf af: wat kan ik betekenen voor de aarde?

De laatste tijd krijgen wij steeds meer vragen over het beplanten van gronden in eigen land. Mensen met een groen hart willen graag een steentje bijdragen aan het ecologisch herstel van de Rif. Dit soort berichten zien wij graag, want samen maak je echt het verschil.

Wil je meeplanten?

Een andere optie is het doneren van een boompakket aan Marokkaanse boeren in de Rif. Je doneert een boompakket voor €5,-. Dit pakket bestaat uit een fruit- en/of notenboom, een kruid en een struik. Wij doen dit in het kader van permacultuur en biodiversiteit. 

Het geoogste fruit, noten en kruiden zorgen voor voedsel en inkomen voor de boeren. Tegelijkertijd gaat het aangeplante erosie tegen en zorgt het voor afkoeling van de grond. Jouw gedoneerde pakket komt dus meerdere zaken ten goede: de aarde, de ecologie en economie. 

Geef een dierbare een doorlopende liefdadigheid cadeau!

Wil je een boom planten in Marokko als doorlopende liefdadigheid (sadaqa jaariyah)? Bezoek dan vooral onze donatiepagina. Het is ook mogelijk om iemand een boom cadeau te doen. Je krijgt dan een gepersonaliseerd digitaal certificaat.

Doorlopende liefdadigheid - geef een dierbare een boom cadeau via riforest

Kortom…
Het planten van bomen is niet alleen een fysieke handeling, maar ook een “spirituele daad”. Het draagt bij aan het behoud van de aarde en biedt blijvende beloningen. Het enthousiasme van de boeren in de Rif is aanstekelijk en daar putten wij heel veel inspiratie uit. Wij hopen dat onze donateurs weten hoe belangrijk hun bijdrage is!

Investeren in de natuur is de beste investering, want van bomen planten, plukt iedereen de vruchten.

Deel deze blog op jouw social meda