Tips voor een duurzame Eid

Een duurzame Eid? Dat doe je zo!

Tips voor een duurzame Eid (Suikerfeest en Offerfeest)

Eid-Al-Fitr (Suikerfeest) en Eid-Al-Adha (Offerfeest) zijn twee belangrijke feestdagen voor moslims. De één vindt plaats op de eerste dag na de Ramadan en de ander een paar maanden na de Ramadan. Moslims onderling noemen het vaak de kleine Eid en de Grote Eid. 

De Ramadan is voor velen een bijzondere maand en dat komt vooral door de spirituele bezinning die het met zich meebrengt. Velen nemen dan ook met pijn in het hart afscheid van deze mooie maand.

Net als bij ieder feest, gaan ook deze feestdagen ook gepaard met veel voorbereidingen en geplan en vooral veel georganiseer. Men bidt in de moskee, bezoekt vrienden en familie, zij wensen elkaar een gezegende eid, gaan samen eten en geven elkaar cadeaus. 

Elk stapje is er één
Duurzaamheid is een belangrijk thema ook als het aankomt op de Eid vieringen. Doe jij al iets voor een duurzame eid? Of ben je juist op zoek naar wat inspiratie? In deze blog delen wij een aantal tips met je.  

Vaak zijn het net die kleine stappen die we zetten, die een groots resultaat hebben. Het hoeven ook geen moeilijke of ingewikkelde acties te zijn. Vorig jaar deelden wij een post met 7 tips voor een duurzame Eid. Dat leidde eigenlijk tot het idee om hier een blog van te maken om anderen te inspireren. Intussen zijn het 8 tips geworden. Wist je dat wij een speciale pagina hebben gemaakt voor de Ramadan? Hier vind je nog meer tips en ideetjes.

1. Deel in je overvloed

Eid al Fitr (Suikerfeest): een leuk suikerfeest is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo zijn er verschillende inzamelingen voor o.a. cadeautjes voor kinderen. Bedenk eens wat jij kan geven om een ander te helpen? Misschien een tas met boodschappen voor een plaatselijke voedselbank?

Eid al Adha (Offerfeest): Heb je een offer? Deel het met anderen: je buren, familie of schenk een deel aan een (Islamitische) voedselbank. Zo maak je jezelf en anderen blij.

2. Bewust boodschappen doen

Bewust boodschappen doe je door o.a. lokaal en biologisch te kopen. Hebben we ook echt zoveel eten nodig of hebben we evenveel plezier met minder?

3. Vermijd het gebruik van plastic en wegwerpmaterialen

Kies ervoor om je borden en bestek te gebruiken i.p.v. wegwerpmaterialen. Ga je boodschappen doen? Neem dan een herbruikbare tas mee. Ga je liever naar de markt voor je groent en fruit? Neem herbruikbare verpakkingen mee. Bij de supermarkt zijn hele handige herbruikbare tasjes te koop.

4. Herbruikbare versieringen

Elk stapje qua duurzaamheid is een grote stap in het geheel. Zo ook met versieringen die je ieder jaar kunt hergebruiken. Dat scheelt een hoop afval en het scheelt ook in je portemonnee. Wist je dat je cadeaupapier ook heel makkelijk kunt hergebruiken?

5. “Groen” reizen

Sta eens stil bij het gebruik van je auto tijdens Eid. Overweeg wandelen, fietsen of reizen per openbaar vervoer naar de moskee of naar vrienden en familie.

6. Als onderwerp aan tafel

Breng het onderwerp ‘duurzaamheid’ eens ter sprake met vrienden en familie. Het is een interessant onderwerp en zo draag je bij aan meer bewustzijn rondom dit onderwerp. Misschien ook een leuk moment om tips en suggesties te delen met elkaar. Of verken het onderwerp binnen de Islam. Er zijn verschillende overleveringen en Koran teksten over dit onderwerp.

7. Doe iets liefs voor de aarde

Plant een boompje in de tuin of zet een plant op je balkon. Knuffel een boom of ga lekker aarden met je voeten in het gras. Of doneer aan een goed doel. Zie je zwervend afval in de buurt? Raap het op en gooi het met gemak in een prullenbak.

8. Geef een groen cadeau

Ben je gewend een bos bloemen te geven? Geef dit jaar een leuke plant voor op het balkon of in de tuin of laat een boom via onze stichting planten.. Geef je liever een verzorgingsproduct? Kies dan voor een heerlijke zeepje (palmolie-vrije) of geef een shampoo-bar cadeau. Dit scheelt weer veel in plastic flessen. Heeft iemand groene vingers? Wij hebben op onze instagram pagina een aantal leuke boekentips*: Green Deen, Permacultuur in je Moestuin en meer…

Heb jij nog goede tips?
Dit waren zo een aantal tips van onze kant. Wij hopen dat dit als inspiratie kan dienen voor je om meer stil te staan bij duurzaamheid en het behoud van onze mooie aarde. Ben jij hier al goed mee op weg en heb jij tips voor ons? Deel ze dan graag met ons! 

*Ter informatie: Deze blog bevat GEEN affiliate links of gesponsorde content. We delen enkel wat tips waar wij zelf enthousiast over zijn.

duurzame eid

Deel deze blog op jouw social meda