Tips voor een duurzame Ramadan

8 Tips voor een duurzame Ramadan

Een duurzame ramadan? Ja! Als moslim zijnde is het heel belangrijk dat wij goed voor de aarde zorgen. Wat kunnen we deze Ramadan doen om lief te zijn voor de aarde? Het antwoord op deze vraag is: genoeg!

Elk stapje is er één
Vaak zijn het net die kleine stappen die we zetten, die een groots resultaat hebben. Het hoeven ook geen moeilijke of ingewikkelde acties te zijn. Vorig jaar deelden wij een post met 6 tips voor een duurzame Ramadan. Dat leidde eigenlijk tot het idee om hier een blog van te maken om anderen te inspireren. Ook hebben wij een speciale pagina gemaakt voor de Ramadan met nog meer tips!

1. Drink kraanwater

Ons drinkwater is lekker en schoon en het kopen van flessen water belast het milieu enorm. Gebruik daarom een navulbare waterfles en koop eventueel een waterfilter.

2. Vermijd het gebruik van wegwerpmaterialen/plastic

Kies ervoor om je borden en bestek te gebruiken i.p.v. wegwerpmaterialen.
Ga je boodschappen doen? Neem dan een herbruikbare tas mee. Zo voorkom je het kopen van een nieuwe tas. Als je graag inkopen doet op de markt, overweeg dan de aanschaf van herbruikbare groente zakjes.

3. Vergroen!

Ga aan de slag in je tuin of balkon en plant bomen, planten of kruiden. Heb je hier geen tijd voor? Laat dan bomen planten via een stichting zoals die van ons. Via Riforest doneer je voor €5,- een boompakket aan een arme boerenfamilie. In dit pakket zit een fruit- en/of notenboom, een struik en een kruid. Deze samenstelling is van belang voor biodiversiteit.

4. Probeer je afval te recyclen

Elk stapje qua duurzaamheid is een grote stap in het geheel. Door je afval te recyclen, maak je het verschil. Zo kun je fruitafval ook gebruiken voor compost. Nog niet bekend met composteren? Neem de tijd om je erin te verdiepen. Het is ontzettend leuk, ook als familie activiteit.

5. Wees spaarzaam met water & energie

Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt en denk je ook aan de lichten in je woonruimtes?
Wees zuinig met water voor o.a. je wassing (wudhu). Gebruik bijv. een klein kommetje: goed voor de aarde en ook goed voor je portemonnee! Hou je van lange douchen? Koop een timer en beperk je douchetijd.

6. Als onderwerp aan tafel

Breng het onderwerp ‘duurzaamheid’ eens ter sprake met vrienden en familie. Het is een interessant onderwerp en zo draag je bij aan meer bewustzijn rondom dit onderwerp. Misschien ook een leuk moment om tips en suggesties te delen met elkaar. Of verken het onderwerp binnen de Islam. Er zijn verschillende overleveringen en Koran teksten over dit onderwerp.

7. Trek de natuur in

Op zoek naar een leuke activiteit in de Ramadan? Ga lekker wandelen en kies bijv. elk weekend een ander bos uit. Betrek de kinderen en ga samen een boom knuffelen. Lekker weer? Trek je schoenen uit en loop lekker op het gras. Het is heerlijk en het werkt verkwikkend! Sta eens stil bij de schoonheid van de Schepping en de bijzondere manier waarop de natuur werkt.

8. Vrijwilligerswerk

Stel jezelf beschikbaar voor vrijwilligerswerk en kies een doel die je nauw aan het hart ligt. Help een (Islamitische) voedselbank met het uitdelen van pakketten, stel de vraag in een moskee of gebruik je kennis en kunde om een non-profit te ondersteunen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden hiervoor. Ook bij Riforest zijn wij op zoek naar vrijwilligers

Delen is vermenigvuldigen…

Uiteraard kun je nog véél meer doen om de Ramadan duurzaam in te steken. Voel je vrij om jouw tips met ons te delen. Ken jij iemand die deze blog interessant zou vinden? Deel deze blog via je socials.

Heb jij nog een goede tip die absoluut niet in dit lijstje mag ontbreken? Wij horen het graag!

Een duurzame ramadan - Stichting Riforest

I

Deel deze blog op jouw social meda