Voet aan de grond - een boom planten ter nagedachtenis

Verdoofd, verlamd en verdwaald. Je hebt iemand verloren. Je bent iemand kwijt. Je wereld is ondersteboven. Wie ben je nog zonder hem? Hoe moet het nu verder zonder haar? Waar moet je heen? Bij wie kan je terecht? De wereld draait door terwijl de jouwe is gestopt. Dag na dag, het gaat door, alles gaat verder. Wel met jou, maar toch ook niet. Je bent er maar voor een beetje. Wie zet mijn voeten aan de grond? Wie? Waar is mijn kompas gebleven? Waar? Waar is mijn anker? Ik zoek, ik verdrink… Welke richting moet ik nu uit? Welke kant moet ik op? Als in een doolhof dwalen de vragen rond. Je voelt je verdwaald, wie zet jou aan de grond? 

Oneindige beloningen

Een boomdonatie is meer dan het (laten) planten van een boom. Verwonder je hierover! Verwonder je en laat je gedachten reizen. Laat je gedachten je meevoeren naar de wijsheden van bomen planten. Laat deze wijsheden je hart kalmeren, verzachten en tot rust brengen. 

Is de beloning van Onze Schepper hiervoor dan niet tot in de eeuwigheid? Behoort een boom planten dan niet tot één van de ultieme donaties die je nog in de naam van je dierbare overledene kunt maken? Een boom planten in Rif, op de gronden waar eens onze (voor)ouders liepen. 

Gronden

Op gronden waar zij vruchten, broden en oliën aten van gewassen van het land. Waar zij kijkend naar de sterren, de nachten doorbrachten en droomden over een hoopvolle morgen.  De gronden waar ook zij veel leed hebben moeten doorstaan. De gronden die altijd hun trots en hun thuis is gebleven. Diezelfde gronden die ons altijd zal blijven herinneren als het hare, al zijn wij haar vergeten. 

Nagedachtenis

Is een boomdonatie niet een manier om de nagedachtenis van onze dierbaren te eren? Hen verlichting schenken? Jij kúnt nog wat doen. Laat deze gedachten je aan de grond houden. Laat je ogen zien dat we onderdeel zijn van een hoger doel, een hogere bestemming. Laat de wijsheden van bomen planten je nederig maken en je dankbaarheid vergroten. Juist door te geven ontvang je; verwonder je hierover. 

Jouw genezend vermogen diep in jezelf is sterker dan je denkt. Laten wij vooral teruggaan naar onze natuurlijke aard, die al onze voeten op de grond houdt.  

Rachida Azoum 

blog rachida azoum - riforest - een voet aan de grond

Deel deze blog op jouw social meda