Riforest is een vrijwilligersorganisatie die bestaat uit enkele bestuurders en vrijwilligers die binnen werkgroepen actief zijn. Iedere vrijwilliger heeft een kloppend hart voor een groenere aarde en/of een affiniteit met het Rifgebied. Samen werken wij aan het ecologisch en economisch herstel van het Rifgebied. Onderaan deze pagina maak je kennis met het team van Riforest.
Binnen Riforest is het een belangrijke principe dat de particuliere boomdonaties voor 100% ten goede komen aan het planten van diverse soorten bomen, kruiden en struiken. Voor projecten waar we een beroep doen op fondsen houden we ook rekening met kosten voor overhead zoals projectleiding, reiskosten, administratieve taken en vrijwilligersvergoedingen.
Vrijwilligerwerk doen voor Riforest betekent dat je veel vrijheid hebt om de functie je eigen te maken. Het betekent ook dat je jouw talent inzet voor een goed doel en een groenere aarde. Met jouw vrijwilligerswerk maak je impact!
Lijkt het je leuk om je bij ons aan te sluiten als vrijwilliger? Wij hebben een tal van vacatures die je hieronder vindt. Zit er iets interessants tussen en wil je solliciteren? Stuur dan een korte motivatiebrief met cv naar info@riforest.nl.
Oprichter & voorzitter
Oprichter & voorzitter
Mijn naam is Abdelaziz Kaouass, roepnaam Aziz, geboren in 1969 in een klein dorpje Masaouda, een typisch afgelegen dorpje in het Rifgebied met een gemeenschap van, toentertijd, circa 100 gezinnen. Op jonge leeftijd gingen we mijn vader achterna naar Nederland. Ik kwam letterlijk en figuurlijk in andere wereld terecht. Op school geloofde ik mijn ogen niet toen ik op een gegeven moment Nederland en Marokko op dezelfde landkaart zag.
Ik heb iemand eens horen zeggen: ‘je kunt het jongetje wel uit het dorp halen, maar niet het dorp uit het jongetje.’ Mijn band met Masaouda, dat zoiets als ‘de gelukkige (plek)’ betekent, is zeer sterk en is nergens mee te vergelijken. De toestand van Masaouda is helaas niet zo heel gelukkig. Het is voor het grootste gedeelte nog kaal en droog en het aantal gezinnen dat er nog leeft is al bijna minder dan tien door de migratie naar Europa en de steden in Marokko.
Rond 2006 zijn wij met mijn familie gestart met het herstellen van voorouderlijk land door het te herbeplanten met diverse soorten bomen en struiken. Dat was een van de factoren die uiteindelijk heeft geleid tot de oprichting van Riforest. Met Riforest hebben we als doelstelling al die Masaouda’s te verduurzamen. Voor de tijd die me nog rest in dit leven hoop ik nog een groene en duurzame Rif mee te mogen maken.
De reis met Riforest is voor mij ook een persoonlijke reis geworden waardoor ik steeds meer tot het besef ben gekomen dat alles met elkaar samenhangt. Mijn levensovertuiging, de Islam, en de permacultuur denkwijze spelen een essentiële en harmonieuze rol in deze reis. De Islam vertelt mij dat ik als mens een verantwoordelijkheid heb om voor de aarde te zorgen en permacultuur geeft mij daarnaast ook nog praktische kaders om die zorg concreet uit te voeren.
Het planten van bomen is vanuit mijn levensovertuiging een vorm van duurzame liefdadigheid. Het verrichten van liefdadigheid gaat verder dan ervoor beloond worden, mijn overtuiging is dat de transformatie die eruit voortkomt de essentie is. De innerlijke transformatie op het moment dat je iets weg geeft, het hart dat weer tot leven komt in een harde materialistische wereld, de fysieke transformatie van het droge en dorre land tot een levend ecosysteem waar al het leven weer welkom is.
Lievelingsboom: granaatappelboom
Oprichter & penningmeester
Oprichter & penningmeester
Mijn naam is Mohammed Arab. Duurzaamheid heeft mij altijd geboeid en als architect is dat ook een rode draad in mijn werk.
Toen ik de kans kreeg om samen met 2 vrienden bomen te doneren aan arme boeren heb ik geen seconde getwijfeld. Zo is het idee achter Riforest geboren. Drie enthousiaste mensen die begaan zijn met hun leefomgeving en de toekomst van de komende generaties in het land van herkomst van hun ouders.
Er zat geen grootse plan achter het initiatief. We zijn begonnen met het uitdelen van fruitbomen aan de boeren in de directe omgeving van de geboortedorpen van onze ouders in Noord-Marokko.
Ons streven is en was een bijdrage te leveren aan het herstel van gedegradeerde landbouwgronden in de Rif en daarmee ook een duurzaam toekomstperspectief bieden aan de lokale boeren.
Inmiddels duizenden bomen verder waarbij zowel de natuur als de lokale boer de “vruchten” van plukt. Elk jaar kijken tientallen boeren uit naar de plantweken van Riforest en zetten onze vrijwilligers hier en op locatie zich in om onze belofte aan die regio in vervulling te laten gaan: een groene en duurzame Rif!
Bestuurslid
Bestuurslid
Mijn naam is Malika Ahrouch. Ik ben geboren en deels getogen in de Rif. Inmiddels woon ik heel wat jaartjes in Nederland, nu in Amsterdam.
Op een social media platform kwam ik de naam Riforest tegen. Omdat het woord ‘Rif’ erin was verwerkt in combinatie met ‘forest’ was ik meteen ‘gevangen’. Zo startte mijn zoektocht en belandde ik uiteindelijk in Zeist, kopje koffie gedronken met de oprichters en bestuursleden. Ik was al enthousiast. Na het aanhoren van hun verhalen werd ik nog enthousiaster. Ik had op dat moment geen idee wat ik voor de Stichting kon betekenen. Maar één ding wist ik zeker: ik wil ook mijn steentje bijdrage aan mijn dierbare streek, Rif. En wat is ’t een mooie manier om je streek weer te helpen floreren door te zorgen voor de aarde, de mensen en te delen in overvloed. Want we investeren in de natuur en daarmee in mensen. Riforest doet niet alleen aan bomen planten. Nee, wij willen iedereen – en vooral de lokale bewoners - ervan bewust maken dat we alleen ‘samen’ de natuur in de Rif kunnen helpen herstellen. Zo verzorgen we workshops en leggen we voedselbossen aan die als voorbeeld dienen en hopelijk opgevolgd kunnen worden door andere geïnteresseerden.
Naast dat ik mij met ‘alles’ bemoei wat de stichting aangaat, focus ik mij op het verdere professionalisering van de stichting en fondsenwerving.
Is je interesse gewekt? Wees vooral welkom en plan een kennismakingsgesprek met een van ons!
Bestuurslid
Bestuurslid
Mijn naam is Souad Asafiati, ben 40 jaar en woonachtig in Utrecht
In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als register makelaar-taxateur in onroerend goed binnen Nederland en Benelux.
De vastgoedwereld heeft grote uitdagingen wat betreft verduurzaming, dagelijks zijn we bezig met vraagstukken hoe we kunnen verduurzamen, hoe we onuitputtelijk, niet schadelijk voor het milieu, schoon en duurzaam kunnen bouwen.
Ik werd me bewust dat ik vooral op zakelijk vlak mij hiermee bezig hield maar op persoonlijk vlak beduidend minder.
Naast mijn werk ben ik afgelopen jaren als vrijwilliger bij verschillende maatschappelijke iniatieven/projecten betrokken geweest deze waren vooral gericht op de mens, maar ik was nog niet betrokken geraakt bij een initiatief die vooral gericht is op de natuur en milieu. Of In ieder geval een initiatief waarin ik mijzelf in kon herkennen en toch iets kan betekenen voor de natuur.
Via een bestuurslid, kwam ik in aanraking met Riforest, dit was precies waar ik naar op zoek was! Het doel en vooral het streven van Riforest spreekt mij aan omdat ikzelf roots heb liggen in het Rifgebied waar Riforest op doelt. Elke keer als ik daar ben word je geconfronteerd met de achteruitgang van de flora en fauna in het gebied en de leegloop van de bevolking, die op zoek gaan naar betere leef- en woonomstandigheden. Je ziet het de problemen maar waar te beginnen? En hoe kun je toch bijdragen?
Daarom Riforest! Dit prachtige initiatief kan onder andere duurzame ecologische initiatieven optuigen die op een laagdrempelige manier snel geïmplementeerd kunnen worden.
Mijn lievelingsboom is: Olijfboom
Bestuurslid
Bestuurslid
Mijn naam is Mohamed Al Ayachi, ik ben 52 jaar en woonachtig in Zeist.
In het dagelijkse leven werk ik voor een Europees Tech-bedrijf die zich bezighoudt met Telecommunicatie en Informatiebeveiliging. Wij helpen bedrijven/ overheden bij hun digitale transformatie en weerbaarheid.
Naast mijn werk ben ik al jaren als vrijwilliger maatschappelijk betrokken bij verschillende mooie initiatieven. Bij mijn huidig bedrijf ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met zogenaamde Corporate Social Responsibility (CSR). Dit heeft doen nadenken en bewust worden over mijn persoonlijke verantwoordelijkheden ten aanzien van het klimaat. Ik wist alleen niet hoe ik dit als individu vorm moest geven.
Toen kwam Riforest op mijn pad in het kader van een donatieactie. Ik ben in contact getreden met de initiatiefnemers en was direct enthousiast over het streven van de stichting. Ik ken namelijk het doelgebied van Riforest en heb persoonlijk gezien hoe de afgelopen 35 jaar de fauna en flora in de Rif in snel tempo verdwenen en met hen het vertrek van de mensen uit de dorpen. Dit beeld werd nog eens bevestigd in het boek “Le Maroc Inconnu” van Auguste Moulieras die dat gebied heeft bezocht 150 jaar terug. Tijd voor actie en verantwoordelijkheid nemen dacht ik! Ik sloot me in 2020 aan als vrijwilliger aan bij Riforest. Mijn taak richt zich voornamelijk op het helpen professionaliseren van de Stichting en het werven van sponsorgelden binnen het bedrijfsleven.
Mijn lievelingsboom is: de Johannesbrood boom.
Bestuurslid
Vrijwilliger
Vrijwilliger
Mijn naam is Roos Bingley en woon in Oud Gastel. Ik ben geboren in Etten-Leur.
Als jong meisje was ik vaak in de natuur te vinden en trok ik er vaak alleen op uit, Ik was geboeid door de aarde, de planten en de dieren. Het is ook niet gek dat ik een beroep koos als hondentrimster en me later ontwikkelde als healer en masseuse.
Riforest kwam in oktober 2020 op mijn pad na een kleine zoektocht op Google omdat ik tijdens de covid periode harten wilde gaan maken en plaatsten op social media als bemoediging om mensen een hart onder riem te steken. Al snel ontstond het idee om er iets nuttigs aan te koppelen voor de natuur en zo kwam ik bij de stichting Riforest uit.
Na een telefoontje met Aziz Kaouass voelde het meteen heel vertrouwd, de puurheid sprak me erg aan en ook het doel van de oprichters dat de lokale bewoners het voornamelijk zelf gaan doen, het verspreiden en planten van de bomen volgens het Permacultuur principe.
Mijn rol is het werven van donaties voor bomen op een creatieve manier via mijn netwerk, vrienden en familie. Ik post regelmatig harten en zwerstenen met een tekst op Instagram en Facebook om zodoende ruchtbaarheid te geven aan ons werk bij Riforest.
Mijn lievelingsboom is een appelboom. Die kreeg ik op mijn 60ste verjaardag van mijn zussen.
Vrijwilliger - PR Medewerker
Vrijwilliger - PR Medewerker
Mijn naam is Chantal het Hart en ik ben actief als PR-medewerker bij Stichting Riforest. Inhoudelijk betekent dat, dat ik meedenk over de communicatie strategie. Hoe bereiken we meer mensen? En hoe zetten we Riforest op de kaart? Ikzelf doe dat door radioprogramma's en kranten aan te schrijven en door te netwerken om ons verhaal te vertellen. Zo vertel ik graag dat ik de Rif een groen hart toedraag en dat ik de lokale bevolking wil helpen bij het aanleggen van dammen, voedselbossen en het aanplanten van fruit- en notenbomen. Immers zou geen enkel kind of volwassene moeten leven in armoede. Elk mens heeft recht op een leven waarbij het zich geen zorgen hoeft te maken over voedsel en schoondrinkwater.
Draag jij net als ik de Rif en zijn bewoners ook een warm hart toe? En heb je ideeën over hoe wij onze boodschap kunnen verspreiden? Schroom dan niet om mij te benaderen.
Vrijwilliger
Vrijwilliger
Mijn naam is Alike Last en ik ben sinds begin 2020 vrijwilliger bij Riforest.
Ik kwam op Linkedin een mooie verhaal van Riforest tegen, dat voorzitter Aziz geschreven had en dat mij in mijn hart raakte.
En wat Riforest doet, deed mij meteen denken aan het verhaal "L'homme qui plantait des arbres" (De man die bomen plantte) van de Franse schrijver Jean Giono. Deze novelle gaat over een man die een herder tegenkomt in een kaal en droog en ontbost en leeggelopen berggebied in de Provence. Hij wist dit gebied weer tot leven te wekken door elke keer eikels, kastanjes etc. te poten op de plekken waar hij zijn schapen liet grazen. En niet alleen werd het gebied weer groen en kwam het water weer terug, maar daarmee kwamen ook de dieren en de mensen weer terug, de dorpen kwamen weer tot leven! De schrijver wilde geen copyright op dit verhaal, omdat hij wilde dat het zoveel mogelijk gratis verspreid zou worden, want hij vond het belangrijk "om mensen te laten houden van het planten van bomen." Nou, dat is hem bij mij gelukt! Lees zijn prachtige verhaal, laat je inspireren en plant ook mee! Ik hoop dat het gaat lukken om de verwoestijning in de Rif tegen te houden en dat hetzelfde wonder gaat gebeuren als beschreven in "De man die bomen plantte"!
Binnen Riforest houd ik mij als vrijwilliger mede bezig met het helpen bij de planning van de interne organisatie, met het redigeren van teksten, ook voor educatieve doeleinden en met het ondersteunen van de PR-expert.
Mijn lievelingsboom is wellicht een aparte boom, het is de Levensboom.
Vrijwilliger - Permacultuur
Vrijwilliger - Permacultuur
Mijn naam is Fatiha Mataiche, geboren in de studentenstad Leuven (België) en van Marokkaans-Riffijnse afkomst.
Sinds 2006 woon ik in Nederland (Den Haag). Ik heb een groot hart voor mens en natuur en heb geruime ervaring in de sociale en culturele sector evenals met het werken rondom milieu en duurzaamheid. Kortom, ik ben een echte idealist.
Al sinds lange tijd is het werk van Sekem in Egypte een belangrijke inspiratiebron voor mij, omdat sociaal ondernemen er hand in hand gaat met het laten opbloeien van mensen en natuur, juist in een van de meest droge gebieden op aarde, de woestijn. Deze voor mij zo belangrijke thema’s en oplossingen komen ook terug in de basisprincipes van permacultuur, vandaar mijn enorme passie voor deze holistische benadering op het ontwerpen van een gezonde leefomgeving / ecologie.
In 2020 nam ik met enthousiasme contact op met Aziz, de voorzitter van Riforest, vanuit mijn interesse voor het vergroenen van het Rifgebergte. Eerst heb ik de tekst van Bor Borren- over permacultuur strategieën voor het Rifgebied vertaald naar het Frans. Mijn neefje Abderrafia in Marokko heeft deze vervolgens vertaald naar het Arabisch. Mijn doel was daarmee om deze kennis beter te kunnen verspreiden in het Rifgebied. Via mijn opleiding permacultuur en vrijwilligerswerk voor stichting Perma-Rif heb ik verdere kennis en ervaring opgedaan die ik met veel enthousiasme heb ingezet voor Riforest. Bijvoorbeeld tijdens het voorzitten van interne vergaderingen, door concepten en technieken uit te leggen aan het team, door het maken van informatiemateriaal en door het helpen oprichten van Perma-Rif.
Om ervaring in de praktijk op te doen heb ik een stage gevolgd bij het ‘Greening the desert project’ (opgezet door Geoff Lawton) in Jordanië evenals bij Ishtvan Markuli in Portugal. Nu ben ik bezig om een permacultuur boerderij met educatieve doeleinden op te zetten in de Algarve, Portugal en wil ik deze ervaring ook inzetten,mede in samenwerking met Riforest, om in het Rifgebied permacultuur verder te ontwikkelen.
Ben je ook een liefhebber of professional in permacultuur en je wilt graag kennis uitwisselen? Neem dan vooral contact op!
Blijf op de hoogte van onze activiteiten en volg ons via social media.
Stichting Riforest
Leeuweriklaan 28
3704 GR ZEIST
info@riforest.nl
T: 030 – 237 8246