Plant mee ?

Help jij mee om de Rif te vergroenen?

Het is makkelijker dan dat je denkt!

Plant mee

Het begon allemaal met het planten van bomen in het Rifgebergte. Met de intentie er een mooiere wereld van te maken. Net iets groener, net iets meer glimlach op de gezichten van de mensen en houvast voor de mensen om te blijven. Net iets meer schaduw en waterdamp voor de verschraalde aarde. Weer een groenere plek voor vogels om te broeden en meer nectar voor de insecten.

Nieuw leven inblazen

In een gebied dat honderdduizenden mensen hebben verlaten om ergens anders een toekomst op te bouwen. Het land van vele generaties die hun grond hebben zien leeglopen en het land hebben zien verdrogen, omdat nog maar weinigen toekomst zagen in de eeuwenoude olijf, vijg of amandel. Geen mens meer die jaarlijks stekjes of zaailingen uitpootte. Een land dat opgegeven was met alle gevolgen van dien voor de natuur en de mens.

De aarde is nog steeds diezelfde aarde die door vele blote kindervoetjes is belopen. Kinderen die verstoppertje en haasje-over speelden tussen de olijfbomen en die aten van verse vijgen en zoete granaatappels. Hoe mooi zou het zijn als dit gebied weer in ere wordt hersteld?

Wat planten wij?

Allereerst: bij het beplanten streven we naar diversiteit van de bomen om monocultuur (op hetzelfde stuk grond altijd hetzelfde gewas verbouwen) te voorkomen. Wij kiezen voor bomen die vooral vruchtdragend en duurzaam zijn en die goed passen bij de omgeving.  Denk hierbij als hoofdgewassen aan olijf-, amandel- of vijgenbomen, maar ook de granaatappelboom, de Johannesbroodboom (carob) en druivenstokken. Dit zijn enkele mogelijkheden.

Niet alleen dat, want naast de diverse soorten bomen, zorgen wij er altijd voor dat de mensen ook kruiden als rozemarijn, lavendel, absint en verveine planten. Dit doen wij met de intentie om het ecosysteem te versterken. Daarnaast kunnen de lokale boeren de kruiden ook gebruiken voor consumptie en medicinaal gebruik.

Boomplantseizoen

Bij Riforest staat de overlevingskans van de boom die we in de grond zetten voorop. Wij doen er ook alles aan om de juiste randvoorwaarden en omstandigheden te creëren voor de bomen. Zo kiezen wij nauwkeurig het moment van planten. Wij houden rekening met het regenseizoen, de bodemsoort en het microklimaat. Daarnaast werken wij ook aan kennisoverdracht qua permacultuur richting de lokale boeren.  Het plantseizoen begint vanaf eind oktober tot en met maart. Gedurende deze periode voorzien we verschillende dorpen van productieve bomen en struiken.

Plant mee in je eigen dorp…

Voorafgaand aan het plantseizoen kunnen dorpen worden aangemeld door donateurs en of door lokale bewoners. Wij vragen aan de initiatiefnemers om met een lijst te komen met gezinnen die in aanmerking komen voor de bomen. Het dorp nemen we op in de planning en afhankelijk van de streek stellen we een geschikt bomenpakket samen.

Afhankelijk van het beschikbare budget voor het plantseizoen bepalen we de omvang van het bomenpakket per gezin. Dit varieert tussen 25 bomen tot 150 bomen. In de regel verkopen wij geen nee om het enthousiasme bij de mensen vast te houden. Uiteraard proberen we alle belangstellenden te helpen. Met jouw steun kunnen we dat!

Je kunt op verschillende manieren meehelpen. Hiernaast vind je een donatie formulier, hierin geef je aan of je ons eenmalig of periodiek wilt steunen. Riforest is een ANBI, je donatie kan hierdoor belastingaftrekbaar zijn.

Plant mee en geef een boom cadeau!

Ben je op zoek naar een bijzonder cadeau voor een speciale gelegenheid (geboorte baby, huwelijk, verjaardag of zomaar)? Plant mee en geef een duurzaam cadeau in de vorm van een boomdonatie. Dit doe je al voor een bedrag van €5,- Je kunt een digitaal certificaat aanmaken en deze vervolgens inlijsten, printen op een kaart of digitaal versturen. Op het digitale certificaat is er ruimte voor een persoonlijke boodschap. We hebben ook een aantal standaard teksten waar je uit kunt kiezen.

Na het doneren zal je doorgeleid worden naar een pagina waar je zelf een digitaal certificaat kunt maken als je dat wil. Je kunt dan kiezen uit een standaard tekst of een eigen tekst.
Op die pagina vind je ook de nodige uitleg.

Meehelpen?


* De periodieke donatie kan je elk moment opzeggen door contact met ons op te nemen.
Plant mee en help mee Riforest

Certificaat?

Na het doneren zal je doorgeleid worden naar een pagina waar je zelf een digitaal certificaat kunt maken als je dat wil. Je kunt dan kiezen uit een standaard tekst of een eigen tekst.
Op die pagina vind je ook de nodige uitleg.

Plant mee - boom donatie boom cadeau duurzaam cadeau