Video's

De inzet van videomateriaal om onze activiteiten onder de aandacht te brengen is begonnen met de deelname aan het programma Frame, Voice, Report!. Vanuit Riforest hebben we deelgenomen met het project 'Permacultuur, een kans voor de Rif'.

Met een reeks van video's brengen we persoonlijke verhalen in beeld die te maken hebben met klimaat en migratie, belangrijke thema's bij de duurzame ontwikkelingsdoelen. Daarnaast gaan we in op de rol die principes uit de permacultuur wetenschap kunnen spelen. De video's afzonderlijk vertellen elk een klein deel van het grotere verhaal.

Permacultuur, een kans voor de Rif

Deze eerste video is te beschouwen als een inleiding op de de twee hoofdthema's uit het project: klimaat en migratie. Met zijn gedicht schets Abdelmalik Tihouna de trieste situatie van vele dorpen in de Rif en vele andere gebieden over de hele wereld. Die situatie hoeft niet zo te blijven, daar zij wij vanuit Riforest van overtuigd.
Abdelmalik komt oorspronkelijk uit Bouankoud, een dorp vlakbij Tizi Ousli en Kasita. Al geruime tijd woont en werkt Abdelmalik in Rabat als docent. Af en toe gaat hij terug naar zijn geboortedorp. In dit dorp heb ik het dichten ontdekt vertelde hij. Daar hoorden we voor het eerst dit bijzondere gedicht, een gedicht dat ons niet meer heeft losgelaten.

Vanuit water is al het leven geschapen. Water dat uit de hemel neerdaalt en doet groeien en bloeien. Het onderwerp alleen al doet mensen hartstochtelijk vertellen over de tijden dat het nog volop regende.

In deze video staat het thema van migratie centraal. Zwaluwen migreren en komen op een gegeven moment terug...